Rein de Vries en Revolutie door Schuld

Een algoritme van een site waar ik wel een boeken bestel kwam met de aanbeveling: Rein de Vries, ‘Revolutie door schuld’. De preview gedownload en besloten het boek dan maar te bestellen.

De geschiedenis (zo ongeveer vanaf 1600-1700) wordt herverteld vanuit een financieel-machtsperspectief. De vertelling of reconstructie vindt per land/regio plaats (zo is het boek opgebouwd). Het boek wekt al snel de indruk van complotdenken. Alles is gericht op het vergroten van de macht van een kleine elite die via schimmige samenzweringen en sluwe trucs de massa onderdrukt en uitbuit. Maar dat zou te makkelijk zijn en het boek geen recht doen.

Het is geen vlot geschreven boek wat mij betreft, maar het is wel een serieus werk met veel dito bronnen. Ik denk dat de auteur jarenlang aan dit boek heeft gewerkt. De claims worden vaak onderbouwd met een citaat uit onverdachte bron (al die citaten door de tekst heen dragen dan weer niet bij aan het lekker doorlezen). En een machtsperspectief is vanuit rationeel-economische logica helemaal niet zo vreemd natuurlijk. Eerder vreemd dat je dit niet vaker ziet?

En het boek is nu ongeveer een jaar op de markt. Nauwelijks aandacht gekregen. Ik heb zelf het vermoeden dat ‘Rein de Vries’ een pseudoniem is. Ik kan nauwelijks iets vinden onder die naam. Er is wel een twitter-account, maar ja dat zegt niks. Een auteur die bewust anoniem wil blijven? Past mooi bij de inhoud natuurlijk. En eerlijk gezegd twijfel ik zelf ook of ik uitgebreider aandacht aan de inhoud zal geven (hier, in een blog of zo). Je wordt al snel weggezet als een gekke Henkie die spoken ziet ….

 

screenshot690