De #Twitter-paradox

Hoe lang bestaat Twitter nu al? Ruim 10 jaar. Heb er eigenlijk weinig gebruik van gemaakt. Net zoals Facebook en … Snapchat. Ik hoef niet te weten dat iemand ergens op een terras in Londen een heerlijke Latte Macchiato zit te drinken. Met leuke vrienden natuurlijk. Al dat geneuzel. En altijd alleen maar positief. Wat een rare verwrongen werkelijkheid stijgt er op van al die social-media toestanden.

Twitter revisited

Maar op een sluipende manier is Twitter de laatste 2 jaar of zo weer een plek in mijn leven gaan innemen. Ik merk dat ik er relevante informatie kan vinden over onderwerpen die me boeien. Het kost even om een groepje samen te stellen rondom die onderwerpen maar dan word je regelmatig getrakteerd op zinvolle bronnen, artikelen, reviews, boeken, films, opinies. Als ik dan iets interessants zie dan ‘retweet’ ik het vaak, niet zozeer om de wereld te laten weten hoe interessant ik bezig ben maar … om een eigen archiefje op te bouwen.

Ik gebruik Twitter dus als een geheugensteuntje om als ik wat tijd tussendoor over heb me verder te verdiepen in onderwerpen die ik nu bijvoorbeeld voor 2018 op mijn lijstje heb staan:

  • #Bitcoin
  • #cryptocurrencies
  • #alternatief geld
  • #housing prices
  • #marktwerking

Wat vindplekken van de laatste dagen:

  • Marktwerking, waarom een klein winterbuitje het spoor lamlegt.
  • Huizenprijzen: waarom zo hoog?
  • Bitcoin: waarom het toch een blijvertje is.
  • Bitcoin: waarom die helemaal niet zo makkelijk te hacken zijn.
  • Mazzucato: hé die komt met een nieuw boek over ’the value of everything’.

En zo gaat het maar door, afijn zie zelf verder op onze Twitter-account.

PS Mazzucato, geen typefout (dus niet Macchiato, ook paar keer hier genoemd).

Topics: ook leuk

Een andere bron om snel een beeld te krijgen over een onderwerp waar je nog weinig van weet is een initiatief van een aantal kranten die hun artikelen bundelen op Topics. Je moet abonnee zijn van één van de de aangesloten kranten en hebt dan toegang tot nagenoeg alle artikelen uit die hele trits kranten en tijdschriften. Zonder deze toevoeging had ik mijn abonnement allang opgezegd, dus wat mij betreft een creatieve oplossing om de totale neergang van de kranten-industrie nog even uit te stellen.

Maar ondanks dat je al snel 100 of meer artikelen vindt over doet er niet toe welk onderwerp: het is al snel een herhaling van zetten en na een stuk of 10 vindplekken krijg je te maken met afnemende meeropbrengsten. Steeds dezelfde informatie, veel anekdotisch materiaal, korte stukjes van de dag zelf etc. In dat opzicht is Twitter in potentie diepgaander en breder tegelijkertijd.

De laatste stukken die ik over #Bitcoin schreef heb ik voornamelijk op deze manier gemaakt:

De paradox

De paradox is dat mijn recente (her-)ontdekking van Twitter waarschijnlijk tevens de neergang van dit medium symboliseert. Voor een grote groep mensen is dit soort informatie niet boeiend genoeg en zij willen juist wél weten hoe het met die Latte Macchiato in Londen en dat vriendje op dat terrasje zit. Dus die groep trekt weg. Er blijft een groep rare hobbyisten en journalisten en halve wetenschappers over die elkaar de ballen toespelen en aan zelfpromotie doen.

En daar is dan weer weinig aan te verdienen …. Dus adverteerders trekken zich terug.

En het zijn ook vooral kritische geluiden die je ziet (maar dat kan natuurlijk ook weer mijn selectie van tweets zijn). En daar zijn zittende belangen weer niet bij gebaat. Voorop bij gratis social media blijft toch staan dat er spulletjes moeten worden verkocht. Dus nog minder adverteerders …

Voorspelling

Het ziet er dus naar uit dat Twitter zijn beste tijd heeft gehad. Er valt steeds minder mee te verdienen. Kijk, als ik er interesse in ga krijgen dan is het toch al te laat. Nu ik de Bitcoin heb ontdekt (als onderwerp) zijn de koersen ook al aan het dalen.

Het afgelopen jaar heeft Twitter overigens voor het eerst geld verdiend. En is het aantal gebruikers ook weer toegenomen. Er wordt gespeculeerd dat dit een ‘Trump-effect’ is. Misschien een tijdelijke opleving?

Even een test

Laten we het maar meteen uitproberen. Ergens gezien van die opleving van Twitter. Maar waar? Vergeten in mijn archiefje te zetten (klopt, #Twitter zit niet in mijn lijstje onderwerpen!). Ik klop ‘Twitter’ in bij de zoekbalk van Topic en …. >30.000 artikelen! Woah!

En ja hoor na paar pagina’s bladeren heb ik hem gevonden: dankzij Trump rinkelt de kassa bij Twitter.

Rudy van Stratum