DAB radio en goedkope oordopjes van de Action

Pocket radio met DAB
Een maand of zo geleden ging ik op zoek naar een draagbare (pocket) radio met DAB+. Gewoon zomaar om eens ervaring mee op te doen. En ook omdat ik heel vroeger een mini-fm-radiootje heb gehad met een koptelefoontje waar ik vaak onderweg naar luisterde. Toen een verrassend goed stereo geluid (ding was van Philips, blauw kastje). Wel wat ruis meestal, en niet zo veel muziekkeus natuurlijk. Maar veel plezier aan beleefd. Jaren later kocht ik nog blind (op vliegveld in Amerika ergens) een digitale variant van Aiwa, dus met een lcd-display en voorkeurzenders. Maar (ik heb deze nog wel in een doos liggen) niet zo’n goede geluidskwaliteit en altijd een irritante ruis ook bij volume helemaal dicht.

Afijn, het is dus een Sony van € 77 geworden. Super klein ding met een verrassend goed geluid uit de kleine luidspreker. Ik gebruik hem regelmatig als ik aan het koken ben, ik luister dan naar het nieuws (radio 1 of BNR). DAB+ kan via een goede koptelefoon (waarover later meer) behoorlijk goed klinken: stereo, ruisvrij, meer zenderkeuze. Als ik 1-op-1 vergelijk met eenzelfde FM-zender dan hoor ik ook dat de oude FM beter kan klinken (iets lichter geluid qua klankkleur maar ook sprankelender, ruimtelijker). DAB lijkt een fraaier en dieper doorlopend laag te hebben. Allemaal op dat ene DAB-ding dus voor wat het waard is. Maar voor het doel valt DAB mij zeker niet tegen. Tijdens het wandelen kun je lang naar een zender luisteren zonder gekraak en gepiep.

Wel wat gewend

Maar, en nu komt ie, er zit geen oortelefoon bij dat ding. Kun je ook niet verwachten voor dit geld. En het maakt ook niet uit want ik heb een audio-geschiedenis en nog best wat spul liggen in dozen of op zolder. En ja, daar zit heel verantwoord en duur spul bij zoals een Sennheiser HD-600, een AKG type K.. nog wat. Zelfs nog een vintage Wharfedale Isodynamic die destijds door de consumentenbond als beste koop is uitgeroepen (heb ik het over begin jaren 70), en beschouwd kan worden als een voorloper van de wereldberoemde Jacklin-Float (toen al rond de duizend gulden). En ook electrostaten heb ik hier in huis: Micro MX-5 en Stax een of ander type SR zus en zo. Ook heb ik zelf destijds meerdere losse versterkers gebouwd speciaal voor koptelefoons. Om maar aan te geven dat ik wel wat gehoord heb in mijn leven (met jongere oren, dat dan weer wel).

Ik had ook nog 2 oude Sennheisertjes om te gebruiken bij de Sony DAB liggen: een MX-300 en 400 (circa eind jaren 90 gekocht schat ik). Deze klonken eigenlijk ook meteen vrij goed op de Sony. Maar ze zitten niet zo lekker (het is geloof ik een ‘on ear’,  van die dopjes zo groot als een stuiver met gaatjes erin) en aha: er is natuurlijk inmiddels een veel mooier en beter aanbod. Dus waarom niet de opvolger gekocht, de Sennheiser CX300-ii? Goede recensies en iets van € 30, dus bestellen dat ding. Wat een ellende trouwens dat je nergens iets kunt uitproberen. Ik snap dat wel vanuit hygiëne maar verwachten ze nu dat ik blind € 100 uit ga geven? En ondanks goede testen: op jouw apparaat met jouw oren kan het toch behoorlijk anders uitpakken.

Ik kreeg dat ding de volgende dag binnen en snel uitproberen dus. Wat een teleurstelling! Dit ding is niet zomaar een beetje slechter, ik vind het echt waardeloos klinken. Na wat zoeken op internet blijkt dat er veel imitatie-exemplaren rond zwerven dus wellicht is het een neppert? Toch geloof ik dat niet, ik kan geen rare dingen ontdekken aan de buitenkant. Als ik hem aansluit op een ander apparaat en dán vergelijk met de oude MX-300 dan komt het al dicht in de buurt van elkaar. Dus misschien combineert het niet zo lekker met die Sony? Iets met impedantieverschil? Hoe dan ook: voor mij een totale miskoop.

Goedkope oortjes dan maar?

Maar nu is er dus geen weg meer terug. Er zullen andere oortjes komen. Ik kwam al zoekend terecht op de site van Aart-jan (waar veel oordopjes worden behandeld, oplopend in prijs van Action via Aliexpress tot de dure types van bekendere merken) en heb de Remax 610 besteld. En ik ben op basis van weer een ander artikel op het net naar de Action gegaan en heb daar van al hun aanbod 1 exemplaar gekocht (ja toch weer bijna 2 tientjes). Inmiddels heb ik dus een zak vol telefoontjes. En van die plastic en rubberen en siliconen dopjes, want inderdaad, dat luistert nauw voor een goed geluid, dat is ook weer een ontdekking.

Action: ik had er niet veel van verwacht en de meeste dingen (paar Eurootjes allemaal) zijn ook niet veel soeps. Maar een uitschieter is de Motorola ‘earbuds 2’ voor, schrik niet, € 2,79. Verkrijgbaar in meerdere kleuren. Ik vind deze beter dan al die Sennheisers die ik heb liggen (hoho, van de dopjes-Sennheisers dan). Een ongelooflijk laag, fraaie losheid van het geluid en veel rust. De telefoon klinkt wat donkerder (aflopend hoog denk ik) dan je gewend bent, maar ik vind dat wel fraai en relaxed. Het hoog zit er overigens wel degelijk in bij goede opnames. Fraai stemmengebied maar vooral dat laag: het lijkt of je de trommelvellen echt meemaakt, nog niet eerder gehoord op kleine oortjes. Het rendement van de Motorola is wat lager dan van de meeste andere dopjes, je moet de versterker een paar streepjes verder open zetten. Maar dat maakt me niet uit (wel oppassen met onderling vergelijken, iets wat harder klinkt lijkt al snel beter). Na een paar dagen inspelen lijkt het allemaal nog beter te gaan klinken (zal ook gewenning van je oor aan het geluid zijn, de verschillen met de andere dopjes vallen dan des te meer op).

Aart-Jan had ook een goede tip/ervaring bij de Action (merkloos, dus omschrijving van verpakking) maar die oordopjes zitten niet meer in het assortiment. Dus misschien hebben ze deze Motorola’s nog bij de Action bij jou in de buurt als je snel bent.

Dus van die Remax (die ik toen nog niet in huis had) verwachtte ik nog meer natuurlijk. Helaas dus. In mijn geval (vooral op de Sony-DAB, maar conclusies blijven overeind als ik het nog eens test op een losse versterker) is de Remax wel vergelijkbaar met de oude Sennheisers, misschien een streepje minder. Maar zeker beter dan de € 30 kostende CX300-ii die ik hier heb liggen. Maar ik vind de Remax er nergens uitspringen, gewoon een prima telefoon voor het geld, geluid is evenwichtig, alles zit er voldoende in. Maar die Motorola dus! Die vind ik echt een klasse beter en nogmaals vooral dat laag en die rust. Ik ben dus direct terug gegaan naar onze Action en heb naast de zwarte nu ook een rode en een blauwe als reserve exemplaar gekocht.

(Oja, een van de dopjes viel na een week uit elkaar, tja … druppeltje lijm doet wonderen).

Ik merk dat mijn oude audio-verslaving weer terug komt: ik heb nu ook de neiging nog een andere mini-dab radio te kopen om dat weer te gaan vergelijken.

Rudy van Stratum