Wat stemt het parlement? Alle partijen, alle onderwerpen

Ik ben na mijn excercietie over duurzame energie nog wat verder in de cijfers gedoken. Met de gegevens die de Correspondent levert kan je met wat houtje touwtje werk (zo doe ik dat) of met een mooi programma als SPSS (dat heb ik niet en begrijp ik ook niet) inzicht krijgen in hoe vaak partijen het met elkaar eens zijn. Ik heb daarvoor gekeken naar alle ruim 11.000 stemmingen en de partijen tegenover elkaar uitgezet. En, ik vond het ook wel leuk even te kijken wat 11.000 stemmingen eigenlijk inhoudt. Uit het geheel kan je weer allerlei dingen waarnemen en daar vervolgens weer conclusies uit trekken. De afgelopen twee weken heb ik dat gedaan en van alles bedacht. Maar uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat het interpreteren van dit soort cijfers werk is voor experts. Hoe dan ook, hieronder de visualisatie van de stemmingen, daar kan iedereen dan zelf weer van alles van gaan vinden.

Aardig is in ieder geval dat je kunt kijken naar de partij waar jij misschien op wilt stemmen. Vervolgens kan je kijken naar de partij waar je beslist niet op wilt stemmen. Om dan natuurlijk de vraag te beantwoorden hoe vaak stemmen ze hetzelfde stemmen? En of dat in voor jouw gevoel logisch is of juist niet. En zo niet, dan kan je je eens verdiepen in de programma’s, maar nog beter in het stemgedrag van de afgelopen regeerperiode.

Tot slot, blokjes en pijltjes, je zult zien, deze keer heb ik gestemd op de blokjes ;).

Met dank aan de Correspondent en Paul Schrijver en Maarten Marx van de Universiteit van Amsterdam die deze database ontwikkeld hebben.

 

Stijn van Liefland