Nee, geld is toch niet belangrijk!

Deel 3 inmiddels in deze ‘serie’. Stijn vond brainstormen zonder relatie met ‘wat het kost’ (geld dus) maar vreemd. Zijn (onze) stelling is daarmee dat geld altijd een rol speelt. Want ook als je het niet over geld hebt (en wilde plannen bedenkt) dan kom je uiteindelijk geld tekort en ga je het alsnog weer over geld (moeten) hebben.

Ik deed er daarna nog een schepje bovenop. Met een (budgettaire) beperking ben je juist gedwongen nóg creatiever te worden. Dus de introductie van geld beknot niet de creativiteit, juist andersom kan het de creativiteit juist afdwingen.

Ik ken mensen die er nog weer anders tegenaan kijken. En nu ik er nog eens over nadenk: daar zit ook wat in. Zij stellen: je moet niet over geld beginnen. Want geld slaat de discussie inderdaad (te vroeg) dood. En sterker nog: er is altijd geld, dat is een kwestie van prioriteiten, alleen moet je er niet over beginnen. Door vrij te denken ontstaan frisse ideeën en ontstaat er een groepsproces van binding en enthousiasme. Idealiter denkt dan na een tijdje iedereen: wow, dit is gaaf, dit moeten we doen. En dan blijkt: dan is er dus ook altijd geld beschikbaar. Dan doe je minder van iets anders want dit gaat voor.

En als het gave plan dan toch net te duur is: dan ga je vanuit een goed en gedragen plan ‘strippen’. Je haalt er de minst belangrijke zaken vanaf. Totdat het alsnog betaalbaar is. Natuurlijk is er geld, er is altijd geld, het is altijd een kwestie van prioriteiten.

screenshot675

Rudy