Wait but why: een praktijktest

Als we het toch over WBW (Wait but Why) hebben: vandaag ontving ik de laatste blog van Tim Urban. Een achtergrond artikel over de aanstaande Mars-missie van Elon Musk.

Test

Ik ga hier niet in op de fascinerende poging van Musk om een nieuwe kolonie op Mars te stichten. Het artikel van WBW is zeker de moeite van het lezen waard en een vervolg op de eerdere blogs over de man en zijn missie (van Elon Musk dus).

Eerder deed ik een poging de opbouw van de blogs van Urban te ontleden. Past deze nieuwe blog in het door mij gevonden patroon?

Onderwerpkeuze

Het onderwerp van de blog is de uitleg van hoe de raket naar Mars werkt. Dat is geheel in lijn met de voorspelling. Het gaat over een natuurkundig onderwerp waarin (fysieke) objecten in (ruimtelijk) perspectief worden gezet.

Check.

Visualisering

Urban maakt veelvuldig gebruik van tekeningen en plaatjes. Toch is er een patroon in de vele vormen van visualisatie aan te brengen. En inderdaad ook nu wordt consequent gebruik gemaakt van de door mij aangebrachte indeling.

Het begint met de dialoog tussen getekende poppetjes die hét kenmerk van WBW zijn.

screenshot667

Hier laat Urban subtiel weten persoonlijk met Musk gesproken te hebben!

Vervolgens wordt gebruik gemaakt van ‘de overlappende cirkels’:

screenshot668

In dit geval een uitleg hoe je aan de minimaal 1 miljoen benodigde passagiers naar Mars komt om de kolonie te laten slagen langer op Mars te blijven. De eerdere afbeelding was van Urban zelf, ik ga nu over op eigen ‘krabbels’.

De derde vorm van visualisatie is het aanbrengen van perspectief in tijd en ruimte:

screenshot669

Hier zien we dus de aarde ten opzichte van de maan. Het licht reist in 1 seconden ongeveer 3/4 van de afstand naar de maan.

De vierde en laatste vorm van visualisatie is het gebruik van perspectief om de grootte van fysieke objecten te verbeelden.

screenshot670

De Mars-raket is zo groot als een wolkenkrabber. Dat wordt nog duidelijker door een gewoon huis naast de enorme raket te tekenen (bij mij niet in de juiste verhoudingen overigens). Urban gaat hier helemaal los door deze boodschap in nog meer plaatjes te vangen. Zo wordt de raket over een Amerikaans baseball-stadion gelegd.

Check.

Overigens bij die raket van mij: daar bovenin, dat zijn geen ogen maar dat zijn de raampjes waardoor je naar buiten kijkt. De uitsteeksels zijn geen handen maar vleugels.

De rest van het artikel maakt gebruik van foto’s en filmpjes, dus die laat ik hier verder voor wat ze zijn.

Kortom

Kortom, geslaagd voor de test. Onderwerpkeuze en inzet van visualisatie-vormen passen binnen het ‘ontdekte’ patroon.

Rudy van Stratum