Snel met pensioen!

Ik vond het allemaal oud nieuws maar afgelopen weekeinde stonden er wat stukken in de Volkskrant (Koen Haegens) over hoe je snel(ler) financieel afhankelijk kan worden.

Achtergrond

Het idee is dat je in een economische mallemolen wordt gedwongen. Je volgt een dure opleiding. Om een baan te krijgen waar je veel geld mee verdient. Maar dan moet je ook in een duur huis wonen en in een dure auto elke dag in de file staan. En omdat je ook schulden hebt moet je dus nog meer verdienen. Ondertussen moeten je kinderen ook weer zo’n dure opleiding volgen, krijg je een burn-out en raak je in een dure echtscheidingsprocedure verwikkeld. Afijn, een lang verhaal kort: voor je het weet ga je dood en heb je niet gedaan wat je echt leuk vond.

Overigens kan zo’n verhaal ook best verteld worden voor iemand die wat minder verdient maar toch ook die nieuwe keuken, die leuke vakantie verweg wil hebben.

De crux is dat je op deze manier nooit financieel onafhankelijk wordt. Nooit echt kan kiezen waar je gelukkig van wordt (denkt te worden). Later als ik tijd en geld heb, dan ga ik … doen. Maar later komt maar niet.

Niks nieuws

Niks nieuws onder de zon, wat ik al zei. Ik denk dat het al meer dan 20 jaar geleden is dat het boek ‘Je geld of je leven’ een hit was. We schreven daar eerder ook over. In Nederland kregen we de vrekkenkrant en later de site ‘Genoeg’.

Van recentere datum is de site van een Canadees die zich Mr Money Moustache noemt en hier in Nederland heb je dan iets wat daar weer op lijkt. Op de laatste link kun je ook het Volkskrant-artikel van afgelopen weekeinde lezen.

Mr Money Moustache gaf in een blog toe dat ie het oerboek ‘Je geld of je leven’ nog nooit had gezien of gelezen. Dus zo herhaalt de geschiedenis zich.

Nu ik dit zo intik denk ik dat Gerhard Hormann al heel wat jaartjes met zijn ‘Hypotheek-vrij’ boeken dezelfde filosofie beschrijft en leeft (zie hier stukje van ons over Hormann en waarom we überhaupt zouden willen werken).

Recept

Het recept is steeds ongeveer hetzelfde:

 • Leef zuinig. Wees je bewust van wat je echt nodig hebt en waar je gelukkig van wordt.
 • Blijf ver weg van schulden (met als uitzondering wellicht de hypotheek op je koophuis(je).
 • Verdien meer dan je nodig hebt, zet het verschil apart. Spaar dus zoveel mogelijk in weinig tijd.
 • Hoe hoger je spaarquote en de rente op je spaargeld, hoe harder je vermogen groeit.
 • Met rekentooltjes kun je dan uitrekenen wanneer je niet meer hoeft te werken en kan leven van je spaargeld.

Kritiek

Het recept klopt natuurlijk gewoon, kwestie van rekenen en gezond verstand. Nogmaals, ik snap niet goed ‘what’s all the fuzz about’.

Kritische noten over de sommetjes:

 • Het spaargeld wordt meestal belegd met een rendement van 5%. Dat is inmiddels wel verleden tijd.
 • Als de rente zo richting 0% gaat, storten de spreadsheets als een kaartenhuis in.
 • Daar staat tegenover dat deze lieden het opgebouwde vermogen in stand willen houden. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, je spaargeld mag je langzaam opmaken en laten zakken tot 0 Euro als je aan je staatspensioenleeftijd zit.
 • Goedkoop leven kan op vele fronten, maar met de huisvesting (huur of koop) wordt er in mijn ogen te makkelijk over gedaan. Als je afziet van subsidies, dan is het nauwelijks mogelijk om met een gezin normaal te wonen voor minder dan € 700 per maand.

Kritische noten over de filosofie:

 • Het zijn toch vooral de hipsters en voormalige veelverdieners die hier interessant over zitten te doen. Lekker makkelijk als je tien jaar lang de hoofdprijs verdient op de arbeidsmarkt.
 • Lijkt me superirritant voor mensen die echt hun best doen, nauwelijks wat verdienen en in een vicieuze schulden situatie verkeren.
 • Er is kritiek dat je zo’n levenswijze alleen kunt volhouden omdat je gebruik maakt van het harde werken van de mensen om je heen. Het is met andere woorden een parasitaire strategie. Ik denk dat dat soms het geval is (als je bij vrienden slaapt etc) maar dat dat niet per se zo moet zijn.
 • Hoewel: beleggen met een rendement van 5%? Welke wereld schuilt daar achter? Iemand zal toch omgekeerd jouw spaarcentjes moeten lenen en die 5% moeten betalen. Als iedereen zuinig leeft en niet meer leent, hoe ziet de economie er dan uit? Overigens nog steeds geen reden om niet zuinig te leven wat mij betreft. Dat is overigens ook wat Hormann zegt als ze hem daar naar vragen: ik weet niet wat dit met de macro-economie doet, maar voor mij geen reden mijn huis niet versneld af te lossen.

Rudy van Stratum